Print on demand

Print on demand innebär att boken trycks först när någon beställt den, alltså att du inte behöver trycka upp den först och sälja den därefter. Detta system har en rad fördelar för dig som ger ut din egen bok. Den huvudsakliga fördelen är att du kan hålla nere kostnaderna. Du behöver inte trycka upp särskilt många exemplar av boken, det räcker kanske med så lite som tio ex. Resten trycks sedan upp först när någon beställer den.

Dina utgifter hålls alltså till ett minimum. De pengar du sparar in på tryckkostnader kan du istället använda för att förbättra eller marknadsföra din bok. Print on demand är också ett ypperligt alternativ för dig som skrivit en bok inom en väldigt smal nisch och kanske förväntar dig ett tiotal försäljningar per år – då är det inte ekonomiskt motiverat att trycka upp en större upplaga på en gång.

Nackdelarna med print on demand är att kostnaden per bok blir högre än om du använder dig av traditionella tryckmetoder, vilket gör att det är svårt att pressa ner såväl förlagspriset (f-priset) som priset till kund. Därför blir böcker som trycks på begäran oftast dyrare än böcker som tryckts på ”vanligt” vis.

Huruvida du bör använda dig av print on demand beror på hur stor budget du har och vad du har för mål med din utgivning. Om du har en tajt budget är det bättre att få ut boken som print on demand än att inte ge ut den alls.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *