Att tänka på vid upphandling av tryck

Det finns ett antal saker du bör ha i åtanke när det kommer till själva upphandlingen av boktrycket. Beroende på om du agerar som privatperson, representerar ett företag eller en förening som vill trycka en bok finns det alternativ som lämpar sig olika bra.

Först och främst bör du fastställa en budget. När du vet hur mycket pengar du kan spendera kan du börja prioritera och kartlägga vilka delar av bokproduktionen det ska läggas mest pengar på. Olika typer av tryck är olika kostsamma beroende på hur stor upplaga du vill ha. Vill du ha färre än 300 exemplar kommer digitaltryck så gott som alltid vara det mest lönsamma alternativet, trycker du 500 exemplar kan offsettrycket bli billigare och vill du ha 1000 eller fler böcker kommer offsettrycket garanterat att vara det billigare alternativet.

För att minimera kostnaden utan att tumma på den slutgiltiga bokens kvalitet rekommenderar vi att du alltid tar in offerter ifrån flera olika tryckerier, de är ofta inriktade på olika typer av tryck. Det finns ett antal gratistjänster online som kan förmedla din tryckförfrågan till flera olika aktörer samtidigt.

När du sedan bestämt dig för en offert bör du förhandla om priset och exakt vad som ingår i detta. Troligtvis kommer du att få betala extra för tilläggstjänster under den löpande processen men du har viss fördel i prisförhandlingar om du tar dem innan du skrivit under något och tryckerierna vill visa sig konkurrenskraftiga.

Generellt gäller att ju större upplaga du bestämmer dig för desto lägre blir styckpriset för böckerna. Vill du ha så lågt pris som möjligt kan du välja att använda färre färger och lägre papperskvalitet samt pocketformat istället för inbundet.

Ta dig tid att reflektera över och komma fram till ett väl genomtänkt val av vilket format, vilken upplaga och formgivning som passar bäst för din bok. Det finns ingen anledning att betala för mer avancerade tryckmetoder och lösningar än vad du behöver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *